История на мебелита за баня

Долни шкафове за баня   Горни шкафове за баня   Комплекти за баня

В днешната статия за „История на мебелите за баня“ ще ви разкажем за началото на използването на мебели в банята и развитието им до наши дни.
Банята е мястото в дома, където може би в най-пълна степен можем да изразим себе си чрез вида и цветовете керамика, а също така и чрез дизайна на шкафа, който ще запълни цялостната концепция.
Първоначалните шкафове за баня нямат почти никаква прилика с това, което си представяте днес за тях. Всъщност преди малко повече от 100 години банята като обособено място дори не е съществувала.

Масите за измиване преди прекарването на водопровод в жилищата

винтидж шкаф за баня

Първите „шкафове за баня“ били много практични с главна функция да държат мивката, която е върху тях и рафт за хавлии. Тези малки шкафчета-тип масичка с купа върху тях стояли някъде в самата спалня. Оборудвани били с кана пълна с вода и купа, в която да си измиете лицето и ръцете сутрин

Началото на обособяването на банята

мивка за баня

С прекарването на водопровод в жилищата малко по малко банята започнала да се обособява като отделно помещение. В това време започнало използването на порцеланови мивки захванати към стената (като тази на снимката) оборудвана с батерия и течаща вода. Интересното, е че имало две батерии, едната за студена, другата за топла вода. Интересен факт, е че Британците известни със своят традиционализъм все още използват тази система от две батерии, едната за студена, а другата за гореща вода.

Викторианския идеал за баня

История на мебелите за баня

По време на Викторианския период започнало да се заражда схващането, че е важно да се остава в банята след къпане известно време за да може тялото да си настрои след топлата вода към по-студените части на жилището. Затова баните започнали да се обособяват като вид стая. Не били практични, колкото днешните, но били доста изтънчени. Обзавеждането било направено от екзотично дърво и буйни тъкани. Духа на епохата започнал да рефлектира и върху мебелите за баня. Появили се неокласически пиедестални мивки върху дълги оформени крака.

Появяването на мебелите за баня

бароков шкаф за баня

Дълги години банята се третирала като продължение на спалнята, а не като самостоятелно помещение. С подобряването на вътрешния водопровод конзолните мивки започнали да се трансформират в реални мебели за баня. За основа често започнали да се използват готовия дизайн на мебели като – тоалетки, скринове, или други шкафове. На снимката сме показали класически френски Бомбе скрин, с всичките му сложни форми и ръчно изработени детайли, какъвто се очаква да се види във всички части на дома по онова време. Това е първият истински шкаф за баня в историята и дизайнерско влияние, което е актуално и в наши дни.

Промяна на традицията в банята

 

класически шкаф за баня

В следващите сто години постепенно мебелите за баня стават по-опростени. Преходните мебели за баня от този период запазват духа на нещо старинно. Но вместо да имат изтънчени флорални резби и извивки се залага на правите линии и форми. Това създава нова тенденция при мебелите за баня. Запазва се елегантността от Викторианската епоха, но се залага в по-голяма степен на удобството и практичността.

Съвременния минимализъм в банята

При много съвременни мебели за баня стила е свързан с намаляване на размерите до минимум. Идеята е да се акцентира върху простотата и полезността.

модерен шкаф за баня

Не забравяйте, че при избора на дизайн за мебелите за баня няма стандарти. Най-важното е дизайна, който изберете да ви радва наистина и да ви вдъхновява при всяко влизане в банята.

Това беше кратка история на мебелите за баня.

Разгледайте моделите шкафове за баня ⇒ТУК!!!

Източник: www.homethangs.com


EMAX