Facebook Pixel

Изпращаме в цялата страна

телефон за връзка: 0888 266 070


История на мебелите за баня

Начало / История на мебелите за баня

Банята е мястото в дома, където може би в най-пълна степен можем да изразим себе си чрез вида и цветовете керамика, а също така и чрез дизайна на шкафа, който ще запълни цялостната концепция.
В днешната статия ще ви разкажем за началото на използването на мебели за баня и развитието им до наши дни.
Първоначалните шкафове за баня нямат почти никаква прилика с това, което си представяте днес за тях. Всъщност преди малко повече от 100 години банята като обособено място дори не е съществувала.

Масите за измиване преди прекарването на водопровод в жилищата

История на мебелите за баня - Мебели за баня София Emax

Първите „шкафове за баня“ били много практични с главна функция да държат мивката, която е върху тях и рафт за хавлии. Тези малки шкафчета-тип масичка с купа върху тях стояли някъде в самата спалня. Оборудвани били с кана пълна с вода и купа, в която да си измиете лицето и ръцете сутрин

Началото на обособяването на банята

История на мебелите за баня - Водоустойчиви мебели за баня Шумен Емакс

С прекарването на водопровод в жилищата малко по малко банята започнала да се обособява като отделно помещение. В това време започнало използването на порцеланови мивки захванати към стената (като тази на снимката) оборудвана с батерия и течаща вода. Интересното, е че имало две батерии, едната за студена, другата за топла вода. Интересен факт, е че Британците известни със своят традиционализъм все още използват тази система от две батерии, едната за студена, а другата за гореща вода.

Викторианския идеал за баня

История на мебелите за баня - Водоустойчиви мебели за баня Emax

По време на Викторианския период започнало да се заражда схващането, че е важно да се остава в банята след къпане известно време за да може тялото да си настрои след топлата вода към по-студените части на жилището. Затова баните започнали да се обособяват като вид стая. Не били практични, колкото днешните, но били доста изтънчени. Обзавеждането било направено от екзотично дърво и буйни тъкани. Духа на епохата започнал да рефлектира и върху мебелите за баня. Появили се неокласически пиедестални мивки върху дълги оформени крака.

Появяването на мебелите за баня

История на мебелите за баня - Мебели за баня Варна Emax

Дълги години банята се третирала като продължение на спалнята, а не като самостоятелно помещение. С подобряването на вътрешния водопровод конзолните мивки започнали да се трансформират в реални мебели за баня. За основа често започнали да се използват готовия дизайн на мебели като – тоалетки, скринове, или други шкафове. На снимката сме показали класически френски Бомбе скрин, с всичките му сложни форми и ръчно изработени детайли, какъвто се очаква да се види във всички части на дома по онова време. Това е първият истински шкаф за баня в историята и дизайнерско влияние, което е актуално и в наши дни.

Промяна на традицията

 

История на мебелите за баня - Мебели за баня Emax

В следващите сто години постепенно мебелите за баня стават по-опростени. Преходните мебели за баня от този период запазват духа на нещо старинно. Но вместо да имат изтънчени флорални резби и извивки се залага на правите линии и форми. Това създава нова тенденция при мебелите за баня. Запазва се елегантността от Викторианската епоха, но се залага в по-голяма степен на удобството и практичността.

Съвременния минимализъм

При много съвременни мебели за баня стила е свързан с намаляване на размерите до минимум. Идеята е да се акцентира върху простотата и полезността.

История на мебелите за баня - Мебели за баня Бургас Emax

Не забравяйте, че при избора на дизайн за мебелите за баня няма стандарти. Най-важното е дизайна, който изберете да ви радва наистина и да ви вдъхновява при всяко влизане в банята.

Източник: www.homethangs.com

ретро шкаф за баня с мивка
Project Details

Date: 01/02/2018


 Предишна Следваща